HELLENIC NEWS RADIO

Αρχική » ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ - WWW » ΚΟΣΜΟΣ | «Χαστούκι» στις Βρυξέλλες το «όχι» στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

ΚΟΣΜΟΣ | «Χαστούκι» στις Βρυξέλλες το «όχι» στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας


«Ηχηρό χαστούκι» για το διευθυντήριο των Βρυξελλών και την ηγεσία της Ε.Ε. που δυναμιτίζουν με την πρώτη ευκαιρία την πορεία προς την ειρηνική επίλυση του ουκρανικού ζητήματος, αποτέλεσε η πλήρης ασυμφωνία για το ενδεχόμενο λήψης νέας δέσμης κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

f6c8583271608feadad19424d0300e66_XL

 

Στην απόφαση αυτή κατέληξε η συνεδρίαση των 28 πρεσβευτών της Ε.Ε. χθες το απόγευμα, στο πλαίσιο της γραπτής διαδικασίας. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της kontranews, η σθεναρή στάση της Τσεχίας, της Σλοβακίας, της Ουγγαρίας αλλά και οι αντιδράσεις της Κύπρου, όπως και της μετριοπαθούς στάσης της Ιταλίας δημιούργησαν σημαντικό ρήγμα στο αρραγές μέτωπο υπέρ των κυρώσεων που προωθούσε η επιθετική στάση βρετανών και γάλλων, κύριοι «εκπρόσωποι» της πολιτικής των ΗΠΑ.

Έτσι, στη διάρκεια της συνεδρίασης των πρεσβευτών, δεν κατέστη δυνατή η ομόφωνη απόφαση υπέρ των κυρώσεων και εκ των πραγμάτων η απόφαση αναβάλλεται. Η νέα αυτή εξέλιξη ανάγκασε τις Βρυξέλλες να αποφασίσουν νέα διάσκεψη «για να συζητήσουν περαιτέρω την κατάσταση» όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στους πρεσβευτές.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της ρωσικής ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ σε δηλώσεις του στα ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης, έκανε σαφές ότι «η απάντηση της Μόσχας σε τυχόν νέες κυρώσεις εις βάρος της θα είναι «ασύμμετρη» και πιθανόν θα έχει ως στόχο τις πτήσεις στον εναέριο χώρο της, αν οι δυτικοί της εταίροι επιμείνουν «στον πειρασμό της χρήσης βίας στις διεθνείς σχέσεις».
Σε σχετική του συνέντευξη στη ρωσική εφημερίδα Vedomosti, ο Μεντβέντεφ υπογράμμισε ότι: «Αν υπάρξουν κυρώσεις που αφορούν τον ενεργειακό τομέα ή περαιτέρω περιορισμοί στον οικονομικό τομέα της Ρωσίας, θα πρέπει να απαντήσουμε ασύμμετρα».

Ως γνωστό η Ευρωπαϊκή Ένωση, είχε ήδη στο συρτάρι της την πρόταση για επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, οι οποίες θα ετίθεντο από χθες σε εφαρμογή. Ωστόσο, οι αντιδράσεις αρκετών χωρών από τις «28» αλλά και η επιμονή Πούτιν για συνολική πολιτική λύση του προβλήματος, ανάγκασαν τους σκληροπυρηνικούς στην ηγεσία της Ε.Ε. που είναι προσδεμένοι στο άρμα των ΗΠΑ, να προχωρήσουν στην αναστολή της απόφασης για κυρώσεις. Και η αιτιολογία που διαρρέεται από τα δυτικά Μέσα Ενημέρωσης, είναι το γεγονός ότι «πρέπει να δοθεί πίστωση χρόνου στην εφαρμογή του σχεδίου για ειρήνευση στην ανατολική Ουκρανία».

Ωστόσο, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες βράδυ με τον ομόλογό του ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, συζήτησε τα μέτρα που μπορούν να διευκολύνουν την περαιτέρω ειρηνική διευθέτηση στα νότιο-ανατολικά της Ουκρανίας. Κοινή πεποίθηση ήταν ότι «πρέπει να συνεχισθεί ο διάλογος».

Είναι πάντως αξιοπερίεργο το γεγονός ότι, τα δυτικά Μέσα Ενημέρωσης αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέθεσε τις σημαντικές ενεργειακές επιχειρήσεις Rosneft, Transneft και Gazprom Neft στον κατάλογο των δημόσιων επιχειρήσεων της Ρωσίας οι οποίες αντιμετωπίζουν κυρώσεις και δεν θα τους επιτρέπεται να αντλούν κεφάλαια ή να δανείζονται από τις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, όπως ανέφερε μετά τη σύσκεψη ευρωπαίος διπλωμάτης. Πρόκειται για «έπεα πτερόεντα» καθώς οι συγκεκριμένες εταιρείες, δεν είναι αμιγώς ρωσικής προέλευσης αλλά εταιρείες με διεθνές μετοχολόγιο.

Για παράδειγμα, στην εταιρεία Rosneft, μεγαλομέτοχος με περίπου 20% είναι η γνωστή πολυεθνική BP, ενώ συμμετέχουν κεφάλαια και εταιρίες από τις ΗΠΑ, την Ασία, την Λατινική Αμερική. Το ζήτημα αυτό, των κυρώσεων, έχει ήδη τεθεί, προς διαβούλευση σε διεθνείς οργανισμούς για το κατά πόσο είναι δυνατό να τεθούν εταιρίες με πολυεθνικό μετοχολόγιο στο στόχαστρο των κυρώσεων λόγω του ουκρανικού ζητήματος. Πάντως για να κατανοήσουμε την αδυναμία των ευρωπαίων ως προς την απόφαση των κυρώσεων, αρκεί να παρατηρήσουμε το γεγονός ότι, οι κυρώσεις της ΕΕ δεν περικλείουν τον τομέα του φυσικού αερίου και ιδίως τη δημόσια Gazprom, τη μεγαλύτερη στον κόσμο σε όρους παραγωγής αερίου παγκοσμίως, που αποτελεί επίσης το μεγαλύτερο προμηθευτή αυτού του καυσίμου για την Ευρώπη!


Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: