HELLENIC NEWS RADIO

Αρχική » ΑΡΧΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ | 6.000 Αγρινιώτες ζουν από το Κοινωνικό Παντοπωλείο

ΕΛΛΑΔΑ | 6.000 Αγρινιώτες ζουν από το Κοινωνικό Παντοπωλείο

Advertisements

722f7ebca910c4aaa047b0e07d6e3be5_XL

Στοιχεία – σοκ από τις Κοινωνικές Δομές του Δήμου Αγρινίου

Ανατριχιαστικός είναι ο αριθμός των θυμάτων της κρίσης που δίνουν καθημερινά τη μάχη για την επιβίωση στο Αγρίνιο, αφού δεν πρόκειται απλώς για 100 ή 200 αναξιοπαθούντες αλλά για 6.000 κατοίκους της περιοχής που ζουν χάρη στη βοήθεια και τα τρόφιμα που λαμβάνουν από το τοπικό Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Η δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες Αγρινιώτες εξαιτίας της συνεχιζόμενης οικονομικής ύφεσης, αποτυπώνεται με τον πλέον γλαφυρό τρόπο στα αποκαρδιωτικά στοιχεί που δημοσιεύει η τοπική εφημερίδα «Συνείδηση».

Σύμφωνα με αυτά:

Tουλάχιστον 6.000 άτομα έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για σίτιση -και κατ’ επέκταση για επιβίωση- στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου, από το οποίο λαμβάνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα δωρεάν τρόφιμα και προϊόντα,  που από μόνοι τους αδυνατούν να εξασφαλίσουν. Την ίδια ώρα, εκκρεμεί ακόμη η εξέταση 100 περίπου αιτήσεων για ένταξη τους στο πρόγραμμα, όμως την προσπάθεια και το έργο της δομής δυσχεραίνει η δύσκολη οικονομική συγκυρία που δεν επιτρέπει στους υπόλοιπους πολίτες να προσφέρουν και να συνδράμουν οικονομικά ή με τρόφιμα, όπως γίνονταν μέχρι και πριν λίγα χρόνια.

Το ίδιο ισχύει και με τις άλλοτε κραταιές και κερδοφόρες επιχειρήσεις, που κύριο μέλημά τους είναι να αποφύγουν το «λουκέτο» και όχι  να συνεισφέρουν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, όπως έκαναν στο παρελθόν που είχαν τη δυνατότητα.

Εξίσου θλιβερά είναι τα νούμερα της κρίσης και στο Κοινωνικό Ιατρείο, δικαιούχοι του οποίου είναι 495 οικογένειες και συνολικά 985 άτομα.

Καθημερινά εκτελούνται 5.000 ιατρικές συνταγές, ενώ συχνά γίνεται και οδοντιατρικός έλεγχος όλων των μαθητών της Πρώτης και Δεύτερης τάξης δημοτικού των σχολείων του Δήμου Αγρινίου.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης, κ. Κώστα Καλαντζή, έχουν εκδοθεί ή αναθεωρηθεί από τις υπηρεσίες των Κοινωνικών Δομών βιβλιάρια για 3.320 οικογένειες. Πολλές εξ αυτών είναι μονογονεϊκές, αλλά και πολύτεκνες που αδυνατούν να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους ακόμη και τα απολύτως απαραίτητα όπως γάλα ή ψωμί.

«Ελπίζουμε και μαχόμαστε για την συνέχιση και ενίσχυση των Κοινωνικών μας Δομών. Πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Ιατρείο, το Κοινωνικό Φαρμακείο και γενικότερα οι δομές αυτές, δεν πρέπει να “περνούν” μέσα από τα Υπουργεία, όπως γίνεται σήμερα, αλλά πρέπει να είναι δίπλα στους πολίτες ανά πάσα στιγμή και να υπάρχει συμπαράσταση από το κράτος» αναφέρει ο κ. Καλαντζής.

Οι Υπηρεσίες των Κοινωνικών Δομών του Δήμου Αγρινίου έχουν αναλάβει ρόλο στυλοβάτη της τοπικής κοινωνίας που χειμάζεται από τη σκληρή λιτότητα και την ανέχεια.

Η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πρόνοιας στο πλαίσιο της προσπάθειας για την ενίσχυση των Κοινωνικών Δομών, έχει εξασφαλίσει από τον Δήμο Αγρινίου, 30.000 ευρώ για την αγορά τροφίμων, τα οποία θα διοχετευτούν στους δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Επίσης, ο κ. Καλαντζής τονίζει πως βάση νόμου του 2004, η δημοτική αρχή αποφάσισε την εκχώρηση του 5% των κερδών από τη ΔΕΥΑ (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης) Αγρινίου, στις Κοινωνικές Δομές με κύριο στόχο την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου και των δομών Υγείας.

Όμως, ο Επίτροπος του κράτους απέρριψε την απόφαση αυτή, επικαλούμενος παλαιότερο νόμο, αλλά, όπως επισημαίνει ο κ. Καλαντζής, θα υπάρξει λύση το επόμενο χρονικό διάστημα.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

beatbox.gr

beatboxradio.eu

peraapotomytho.com

mobiletravels.gr

newsinfo.gr

hellenicnews.eu

paliageitonia.wordpress.com

Αρέσει σε %d bloggers: