HELLENIC NEWS RADIO

Αρχική » ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ » Οι Στήλοι του Ολυμπίου Διός και η Πύλη του Ανδριανού

Οι Στήλοι του Ολυμπίου Διός και η Πύλη του Ανδριανού

Advertisements

zeus-temples-6-4Οι Στήλοι του Ολυμπίου Διός απότελούν τα ερείπια του ναού του Ολυμπίου Διός που ήταν ο μεγαλύτερος ναός της αρχαιότητας και ήταν αφιερωμένος στο Δία, το βασιλιά των Θεών.

Η κατασκευή του ναού ξεκίνησε τον 6ο αιώνα π.Χ. κατά τη διάρκεια της τυραννίας του Πεισίστρατου, αλλά δεν ολοκληρωθηκε παρά μόνο με τη βασιλεία του ρωμαίου αυτοκράτορα Ανδριανού, το 2ο αιώνα π.Χ., δηλαδή 650 περίπου έτη μετά την έναρξη της κατασκευής του.

Κατά τα ρωμαϊκά χρόνια ο ναός αναδέιχτηκε στον μεγαλύτερο ναό της Ελλάδας και φιλοξένησε ένα από τα μεγαλύτερα λατρευτικά αγάλματα του αρχαίου κόσμου.

Δυστυχώς η αίγλη του ναού δε διέρκεσε πολύ, διότι λεηλατήθηκε από μια εισβολή των Χερουλίων, τον 3ο αιώνα μ.Χ. Από τότε έπαψε να χρησιμοποιείται, δεν επισκευάστηκε ποτέ και μετατράπηκε σιγά σιγά σε ερείπια.

Τους αιώνες που ακολούθησαν τη ρωμαϊκή περίοδο, ο ναός λεηλατήθηκε για να χρησιμοποιηθούν τμήματά του ως δομικά υλικά σε άλλες κατασκευές της πόλης. Παρόλα αυτά, τα ερείπια που παραμένουν ορατά μέχρι σήμερα, αποτελούν μια από τις μεγαλυτερες τουριστικές ατραξιόν της πόλης.

zeus-temples-6-1

 Ο ναός ανασκάφηκε για πρώτη φορά το 1889-1896 από τον αρχαιολόγο Φ. Πενρός της Βρετανικής Σχολής της Αθήνας (που βοήθησε και στην αποκατάσταση και του Παρθενώνα), το 1922 από το γερμανό αρχαιολόγο Γκ. Βέλτερ και τη δεκαετία του 1960 από Έλληνες αρχαιολόγους με επικεφαλής τον Ιωάννη Τραυλό.

Δεκαπέντε κίονες του ναού παραμένουν όρθιες σήμερα, ενώ ο δέκατος έκτος κίονας έπεσε στο έδαφος σε μια καταιγίδα του 1852. Δυστυχώς δεν έχει διασωθεί τίποτα από το μεγάλο άγαλμα του Δία που βρισκόταν στο εσωτερικό του ναού.

Σήμερα ο ναός μαζί με τα ερείπια γύρω από αυτόν αποτελούν ένα σημαντικό ιστορικό κειμήλιο που διαχειρίζεται η Εφορία Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Σε κοντινή απόσταση από τους Στήλους του Διός, βρίσκεται η Πύλη του Ανδριανού, μια ρωμαϊκή αψίδα πάνω από τον αρχαίο δρόμο που ξεκινούσε από το κέντρο της πόλης προς τα κτίρια της ανατολικής πλευράς της πόλης, συμπεριλαμβανομένου και του ναού του Δία.

Όπως λέγεται, η αψίδα αυτή χτίστηκε για να γιορτάσει η πόλη την άφιξη του ρωμαίου αυτοκράτορα Ανδριανού και να τον τιμήσει για τα μεγάλα ευεργετήματα που πρόσφερε σε αυτή και κυρίως γι αυτό της κατασκευής του ναού του Ολύμπιου Διός το 131 ή το 132 π.Χ.

zeus-temples-6-5

 Υπήρχαν δύο επιγραφές, μία σε κάθε πλευρά της αψίδας ονομάζοντας το Θησέα και τον Ανδριανό ως τους ιδρυτές της πόλης. Έτσι στη μια πλευρά η επιγραφή έλεγε: “Αυτή είναι η Αθήνα, η πόλη του Θησέα” και στην άλλη πλευρά η επιγραφή έλεγε: “Αυτή είναι η πόλη του Ανδριανού, όχι του Θησέα.

Ενώ είναι ξεκάθαρο ότι η αψίδα τιμά τον Ανδριανό, παρόλα αυτά δεν έχει διευκρινιστεί εάν οι επιγραφές αναφέρονται σε ολόκληρη την πόλη ή σε δύο τμήματά της: το παλαιό αρχαίο ελληνικό και το νέο το ρωμαϊκό. Η αρχική άποψη ότι η αψίδα είχε χτιστεί ως κομμάτι του τείχους ώστε να διαχωρίζει την πόλη στην παλαιά και τη νέα έχει αποδειχτεί εσφαλμένη από τις ανασκαφές που έγιναν στη συνέχεια.

Η αψίδα κατασκευάστηκε από το περίφημο πεντελικό μάρμαρο, υλικό με το οποίο φτιάχτηκε ο Παρθενώνας και τα περισσότερα σημαντικά μνημεία της Αθήνας, παρόλο που η ποιότητά του μπορεί να διαφέρει σημαντικά. Η κατασκευή της έγινε χωρίς τη χρήση τσιμέντου ή κονιάματος παρά μόνο από καθαρό μάρμαρο, και χρησιμοποιήθηκαν σφιχτήρες για να συνδέσουν μεταξύ τους τις πέτρες. Είναι 18 μέτρα ψηλή, με μήκος 13.5 μ. και ύψος 2.3 μ. και σχεδιασμένη με απόλυτη συμμετρία προς κάθε κατεύθυνση. Πιστέυεται ότι υπηρχαν τοποθετημένα τα αγάλματα του Θησέα και του Ανδριανού σε κάθε πλευρά του χαμηλότερου επιπέδου της αψίδας με βάση τις αντίστοιχες επιγραφές.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

beatbox.gr

beatboxradio.eu

peraapotomytho.com

mobiletravels.gr

newsinfo.gr

hellenicnews.eu

paliageitonia.wordpress.com

Αρέσει σε %d bloggers: