HELLENIC NEWS RADIO

Αρχική » ΑΡΧΙΚΗ » Μία ελληνική… τραγωδία «παίζεται» στο Ασκληπιείο.

Μία ελληνική… τραγωδία «παίζεται» στο Ασκληπιείο.


Θέμα: Μία ελληνική… τραγωδία «παίζεται» στο Ασκληπιείο.

Πράξη 1. Αρχαία Τρίκκη

Ένα καλοκαιριάτικο δειλινό ο Ασκληπιός καθισμένος στους πρόποδες του λόφου απολαμβάνει τη θέα, μπροστά του η αγαπημένη του Τρίκκη, δεξιά του τα νερά του Ληθαίου ρέουν αργά, στο βάθος ο Θεσσαλικός κάμπος απλώνεται νωχελικά μπροστά του.   Παίρνει τη μεγάλη απόφαση. Το φίδι διαισθάνθηκε την απόφασή του, τυλίχθηκε στη ράβδο και συμφώνησε μαζί του βγάζοντας τη διχαλωτή του γλώσσα. Την απόφασή του την ανακοινώνει στον πατέρα του.

          Ασκληπιός: Πατέρα Απόλλωνα, θα φτιάξω ένα μεγάλο θεραπευτήριο που όλοι οι άνθρωποι θα έρχονται και θα βρίσκουν την υγειά τους. Θα καλέσω τους μεγαλύτερους μαστόρους και θα βάλω τα καλύτερα υλικά που διαθέτει η περιοχή.

          Απόλλωνας: Με τσιμέντο να το φτιάξεις παιδί μου, είναι οικονομικό και εύχρηστο, άλλωστε μετά από χρόνια θα γίνει όλο τσιμέντο.

          Ασκληπιός: Πατέρα, αν και είσαι θεός  παραλογίζεσαι…..

Το όνειρο του Ασκληπιού μια μέρα έγινε πραγματικότητα. Έχτισε το επιφανέστερο Ασκληπιείο, με περιστύλιο, βωμό, μαρμάρινους θαλάμους, με χώρους διαμονής, με το άβατο, με τη θόλο και με το καταγώγιο.Επίσης διαμόρφωσε στοές για τον περίπατο, γυμναστήρια, παλαίστρες, λουτρά και θέατρο. Οι ασθενείς που κατέφθαναν, λουζόταν στα λουτρά, γυμναζόταν  στο γυμναστήριο και με τις  συμβουλές των γιατρών  υποβαλλόταν στην κατάλληλη δίαιτα και νηστεία. Ο εξαγνισμός του σώματος και της ψυχής αποτελούσε την κύρια θεραπεία, που σε συνδυασμό με τα θεραπευτικά βότανα και τη βοήθεια του θεού επέρχονταν η πλήρης ίαση .

Μετά την ολοκλήρωση του έργου του και πλήρης ημερών και αφού θεοποιήθηκε από τους ανθρώπους, αναλήφθηκε στους ουρανούς μέσα σε ένα νέφος.

Πράξη 2.ΟΛΥΜΠΟΣ

Καθισμένος δίπλα στο θρόνο του Διός, παρακολουθεί το έργο που επιτελούν οι γιοί του, μεγάλοι και σπουδαίοι γιατροί ο Μαχάωνας και ο Ποδαλείριος καθώς και οι 3 κόρες του Ακεσώ, Ιασώ και Πανάκεια, και χαίρεται. Για πολλούς αιώνες το Ασκληπιείο διέπρεπε, φθάνοντας μέχρι και τον 17 ο απόγονο του τον Ιπποκράτη και ακόμη πιο μακριά.

Ξαφνικά βλέπει ένα μαυροφορεμένο όχλο με λοστούς, πέτρες και αναμμένους δαυλούς με ακατανόητο μίσος και εκδικητικότητα, γκρεμίζουν και κατακαίγουν όλα τα οικήματα. Σκόνη και κουρνιαχτός σκέπασε τα πάντα. Η καταχνιά έμεινε ασάλευτη για 2,000 χρόνια. Από τον Όλυμπο δεν διέκρινε τίποτε, με μόνη εξαίρεση καμιά 15 αριά σύμβολα που έμοιαζαν με το σήμα του ήλιου. Που να στρέψει το βλέμμα του, παντού στην Ελλάδα η ίδια κατάσταση.

Πράξη 3. ΤΡΙΚΑΛΑ

 Αρχές του 20ου αιώνα αρχίζουν οι ανασκαφές στο χώρο του Ασκληπιείου, τα μάρμαρα  λάμπουν ξανά στον ήλιο.

1960 Επάνω στο χώρο χτίζεται ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Νικολάου. Ποιο σκοπό άραγε εξυπηρετούσε μια ακόμη εκκλησία δίπλα σε άλλες 14;

1968. Τσιμεντένια πολυκατοικία κτίζεται ακριβώς επάνω από τον ήδη ανασκαφέντα χώρο. Ποιος να τα βάλει με τη χούντα;

1995. Στην πλατεία Λαναρά ξεθεμελιώνεται ολόκληρο το τείχος για να κτισθεί υπόγειο γκαράζ. Ο δήμαρχος δεξιάς τοποθέτησης και ο εργολάβος στέλεχος του Πασοκ, «τα συμφέροντα δεν έχουν χρώμα» Η δημοτική αρχή αποκρύπτει το γεγονός τα δε ευρήματα πετάχτηκαν   σε σκουπιδότοπο.

2002. Ο μηχανικός υποψήφιος νομάρχης του ΠΑΣΟΚ ανεγείρει πολυτελή οικοδομή απάνω από το αρχαίο τείχος. Τα τμήματα του, βρίσκονται πεταμένα σε σκουπιδότοπο. Το μικρό τμήμα που σώθηκε «ενισχύθηκε» με τσιμέντο. Ο υποψήφιος νομάρχης δεν γνώριζε τίποτε, άλλωστε έλειπε διακοπές στη «μακρινή Χαλκιδική»!

2006. Επί της οδού Αμαλίας  μεγάλη ασφαλιστική εταιρία ανεγείρει πολυτελή οικοδομή καθώς και στο διπλανό οικόπεδο ο τέως δήμαρχος μηχανικός αναγείρει συγχρόνως πολυκατοικία, «η ισχύς εν τη ενώσει». Τα ευρήματα ήταν «ανάξια λόγου».

2007. Σε οικόπεδο επί της οδού Ματαραγκιώτου ιδιοκτησίας του πρώην προέδρου του Δικηγορικού συλλόγου και Νομάρχη επί επταετίας, ξεθεμελιώθηκε ολόκληρο ψηφιδωτό έκτασης 200 τ.μ. και κτίσθηκε κατοικία.

2007. Το ΕΑΡ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ζητά από την αρχαιολογική υπηρεσία να ενημερωθεί σχετικά με τις ανασκαφικές εργασίες στον ευρύτερο χώρο του Ασκληπιείου Τρίκκης και πιο συγκεκριμένα σε δύο σημεία, το πρώτο στην οδό   Ιακωβάκη & το δεύτερο στην οδό Βλαχάκη με Οικονόμου γωνία. Η αρχαιολογική υπηρεσία κωφεύει, εξ άλλου που να βρει χρόνο, οι οργασμοί του ΜΟΣΧΟ – αναθρεμμένου πρώην γ.γ. του  υπουργείου πολιτισμού είναι πολλοί!

Οι μπετονιέρες ήδη έχουν πάρει θέση.

Πράξη 4.ΟΛΥΜΠΟΣ 2008

            Απόλλων: Ασκληπιέ παιδί μου, ξέρεις το τσιμέντο έχει βγει και σε ενέσιμη μορφή για να γεμίζει τα κούφια μυαλά των ανθρώπων. Το νέο σκεύασμα θεραπεύει ‘πάσαν νόσον και μαλακίαν’.

      Ασκληπιός: Πατέρα, αν και είσαι θεός  παραλογίζεσαι…..


Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: