HELLENIC NEWS RADIO

Αρχική » ΑΡΧΙΚΗ » Προβιβάστηκε ο γ.γ. του Σουφλιά

Προβιβάστηκε ο γ.γ. του Σουφλιά


ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΕ καθηγητής στο ΑΠΘ παρά τους περιορισμούς που θέτει ο νόμος

Προβιβάστηκε ο γ.γ. του Σουφλιά

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Μπορεί το φυσικό περιβάλλον να μην πέρασε τις καλύτερες μέρες του επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο το «περιβάλλον» του υπουργού Περιβάλλοντος Γ. Σουφλιά σημείωσε μεγάλη προσωπική και επιστημονική πρόοδο, παρά τους περιορισμούς που θέτει η ισχύουσα νομοθεσία.

Ο γ.γ. του ΥΠΕΧΩΔΕ Ευάγγελος Μπαλτάς

Ο λόγος για τον γενικό γραμματέα του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ Ευάγγελο Μπαλτά (επίσης, αρμόδιο για θέματα περιβάλλοντος), ο οποίος την ημέρα της προκήρυξης των πρόωρων εκλογών (16 Αυγούστου 2007) είδε το όνομά του να δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 592/τ.Γ.), ως διοριζόμενος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης «στη βαθμίδα τού μόνιμου αναπληρωτή καθηγητή στον Τομέα Εγγείων Βελτιώσεων, Εδαφολογίας και Γεωργικής Μηχανικής της Γεωπονικής Σχολής». Ποιο είναι το πρόβλημα;

Οτι ο κ. Μπαλτάς, έναν χρόνο πριν (ΦΕΚ 257/31-8-06), είχε μονιμοποιηθεί στην προηγούμενη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή στον ίδιο τομέα της ίδιας σχολής. Και ότι, σύμφωνα με τον νόμο 2530/97, για τα μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των ΑΕΙ που αναλαμβάνουν θέση γενικού γραμματέα υπουργείου (αλλά και υπουργού, υφυπουργού κ.ά.), ισχύει ότι για το διάστημα παραμονής τους στη θέση αλλά και για έξι μήνες μετά την απομάκρυνσή τους «αναστέλλονται όλες οι διαδικασίες προκήρυξης και εξέλιξης που αφορούν το μέλος ΔΕΠ».

Δεν επιτρέπεται

Με άλλα λόγια, στο διάστημα κατά το οποίο κάποιος πανεπιστημιακός ασκεί καθήκοντα κυβερνητικά, δεν επιτρέπεται να εξελιχθεί στην επόμενη βαθμίδα. Ο νομοθέτης έχει λάβει αυτήν την πρόνοια προκειμένου να μη χρησιμοποιούν οι συγκεκριμένοι πανεπιστημιακοί την εξουσία τους (και τα χρήματα που μοιράζουν, αναθέτοντας μελέτες) για να επηρεάζουν τα εκλεκτορικά σώματα που παίρνουν τις αποφάσεις εντός των ΑΕΙ.

Ρωτήσαμε τον κ. Μπαλτά, την περασμένη Δευτέρα, να μας εξηγήσει πώς έγινε και εξελίχθηκε βαθμολογικά, ενώ ήταν γενικός γραμματέας υπουργείου και, μεταξύ άλλων, μας ανέφερε:

1) Οτι η διαδικασία είχε ξεκινήσει πριν εκείνος αναλάβει καθήκοντα γενικού γραμματέα (18/9/06). Οταν του επισημάναμε πως η προκήρυξη της θέσης εγκρίθηκε από την υπουργό Παιδείας τον Νοέμβριο (ΦΕΚ 444-29/11/06), μας απάντησε ότι αυτό που μετρά είναι το πότε ξεκίνησε η διαδικασία μέσα στο πανεπιστήμιο, και αυτό έγινε στις αρχές Σεπτεμβρίου, πριν διοριστεί γενικός γραμματέας. Πάντως, ο κ. Μπαλτάς είχε διοριστεί νωρίτερα -και πάλι από τον κ. Σουφλιά- πρόεδρος στο Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ), ενώ είναι και μέλος Διοικητικού συμβουλίου της ΕΥΔΑΠ που υπάγεται επίσης στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ.

2) Οτι ο περιορισμός του νόμου 2530 δεν ισχύει όταν γίνεται ανοικτή διαδικασία προκήρυξης για τη θέση. Του ζητήσαμε να μας δείξει πού στηρίζεται νομικά αυτή η διευκρίνιση, αλλά μας απάντησε ότι δεν είχε χρόνο να βρει τα σχετικά έγγραφα και θα μπορούσε να το κάνει από την ερχόμενη Δευτέρα.

Σημείωσε επίσης ότι κάθε αναφορά στο όλο θέμα, και στην παρούσα περίοδο, θα αποτελεί χτύπημα κάτω από τη μέση εις βάρος ενός νέου επιστήμονα. Με δεδομένη την άρνηση του κ. Μπαλτά να μας παραθέσει εγκαίρως τα πλήρη στοιχεία, απευθυνθήκαμε πριν από δύο ημέρες στο γραφείο του πρύτανη του ΑΠΘ, Αναστάσιου Μάνθου, ο οποίος υπογράφει και τη βαθμολογική αναβάθμιση του κ. Μπαλτά. Μιλήσαμε με δύο διοικητικές υπαλλήλους του ΑΠΘ, οι οποίες αρχικώς υποστήριξαν ότι όλα έχουν καλώς, παραθέτοντας περίπου τις ίδιες εξηγήσεις με τον γενικό γραμματέα. Οταν ζητήσαμε περισσότερα στοιχεία, υποσχέθηκαν να βρουν τον φάκελο και να μας εξηγήσουν τι ακριβώς συνέβη, χωρίς όμως να μάθουμε νεότερα μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 14/09/2007


Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

beatbox.gr

beatboxradio.eu

peraapotomytho.com

mobiletravels.gr

newsinfo.gr

hellenicnews.eu

paliageitonia.wordpress.com

Αρέσει σε %d bloggers: