HELLENIC NEWS RADIO

Αρχική » ΑΡΧΙΚΗ » Ελάτε να στήσουμε το Νέο Μουσείο Ακρόπολης – ναι καλα τωρα!!!!

Ελάτε να στήσουμε το Νέο Μουσείο Ακρόπολης – ναι καλα τωρα!!!!


Ελάτε να στήσουμε το Νέο Μουσείο Ακρόπολης

Της Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ

Σαν παλιό φιλμ νουάρ θα προβάλλονται τα αντίγραφα των βρετανικών Γλυπτών του Παρθενώνα στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Κάθε ξενιτεμένος λίθος της ζωφόρου του θα φέρει μπροστά του ένα ειδικό πλέγμα που θα καθιστά την παράστασή του (ανθρώπινες φιγούρες και άλογα) αχνή και δυσδιάκριτη. Ετσι, τα λεγόμενα Ελγίνεια θα μοιάζουν σκοτεινά και φυλακισμένα, ενώ πλάι τους οι λίθοι που παρέμειναν στην Αθήνα θα παρατίθενται ελεύθεροι να λούζονται στο αττικό φως. Με αυτό τον τρόπο θα τονίζεται η διαφορά τους. Κάτω από κάθε λίθο θα γράφει «Αθήνα» ή «Βρετανικό Μουσείο» για να επισημαίνεται χωρίς πολλά λόγια ότι ένα ευρωπαϊκό μουσείο στον 21ο αιώνα επιμένει να νομιμοποιεί το δίκαιο μιας παλιάς κλοπής.

«Η ζωφόρος, για λόγους διδακτικούς και για λόγους σεβασμού στο διεθνές κοινό του μουσείου, δεν θα παρουσιάζει κενά. Θα αφηγείται ολόκληρη την ιστορία της πομπής μεταφοράς του πέπλου της Αθηνάς στη γιορτή των Παναθηναίων», μας είπε ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανέγερσης του Νέου Μουσείου Ακρόπολης (ΟΑΝΜΑ), Δημ. Παντερμαλής. Γύρω από τη ζωφόρο θα εκτίθενται οι μετόπες και τα υπόλοιπα παρθενώνια γλυπτά του Φειδία και του εργαστηρίου του.

Ο Δ. Παντερμαλής στον χώρο όπου θα στηθεί το καφενείο του μουσείου. Θα στεγαστεί με ανάλαφρη πέργκολα, ώστε οι θαμώνες να βλέπουν την Ακρόπολη, αλλά να μην τους βλέπουν από αυτήν.

Ο χώρος αυτός, η λεγόμενη αίθουσα του Παρθενώνα, στον τελευταίο όροφο του μουσείου, είναι η μόνη που παραμένει ανοιχτή προς την πλευρά της Ακρόπολης, χωρίς τζάμια. Αναμένει την έναρξη της μεγάλης μετακόμισης των γλυπτών από τον Ιερό Βράχο που θα ξεκινήσει στις αρχές Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον πολιτικό μηχανικό Κώστα Ζάμπα που έχει αναλάβει με μια ομάδα ειδικών το δύσκολο έργο. Εντός των ημερών όμως -δεν αποκλείεται και σήμερα- θα αρχίσει η εγκατάσταση των τριών γερανών, που θεωρούνται η ασφαλέστερη λύση για τη μεταφορά. Αυτή ίσως να είναι και η έκπληξη που επιφυλάσσεται σήμερα στον νέο υπουργό Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη, πέρα από την ξενάγηση σε ένα πανέτοιμο (ως κέλυφος) μουσείο.

Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές είχαμε την τύχη να το περιηγηθούμε και να διαπιστώσουμε πως, επιτέλους, το όνειρο της Μελίνας Μερκούρη πραγματοποιήθηκε. Δεκάδες άνθρωποι όλων των ειδικοτήτων εργάζονταν πυρετωδώς στα τελευταία φινιρίσματα. Στο ισόγειο, μάλιστα, είχαν αρχίσει να γυαλίζουν τα μάρμαρα γιατί οι αρχαιολόγοι της Α’ Εφορείας έχουν κάνει σαφές ότι δεν θα επιτρέψουν να βρεθούν τα συντηρημένα και μη αρχαϊκά και κλασικά έργα τέχνης σε περιβάλλον σκονισμένο.

Αυτή τη στιγμή, που το μουσείο είναι άδειο, εντυπωσιάζει ο τεράστιος αρχαιολογικός χώρος που προβάλλεται εκπληκτικά μέσα κι έξω από το μουσείο. Είναι πολύ δυνατή η εικόνα των σπιτιών και των άλλων οικοδομημάτων της σωζόμενης εκεί αριστοκρατικής συνοικίας των 6ου-7ου αιώνων μ.Χ. και η σύγκρισή της με την αντίστοιχη σημερινή της Διον. Αρεοπαγίτου επιβεβαιώνει την ιστορική συνέχεια σε κάθε τετραγωνικό εκατοστό της Αθήνας.

Από τα γυάλινα δάπεδα του ισογείου φαίνονται φωτισμένοι οι δρόμοι, τα σπίτια με τις αίθουσες των συμποσίων, οι μαρμαροθετημένες αυλές με τα πηγάδια, ενώ έξω, σε ένα τεράστιο ωοειδές άνοιγμα κάτω από το μεγάλο στέγαστρο της εισόδου, αναδεικνύεται ένα στρογγυλό οικοδόμημα που μοιάζει με πύργο. Θα εκπλαγούν όσοι διατηρούσαν αμφιβολίες για τον τρόπο ανάδειξης των αρχαίων που βρέθηκαν στο οικόπεδο Μακρυγιάννη και θα διαπιστώσουν πως το μουσείο αποτέλεσε την καλύτερη λύση για την προστασία τους.

Βεβαίως μένουν να γίνουν πολλά ακόμη στο μουσείο μέχρι να καταστεί επισκέψιμο. Ο κ. Παντερμαλής συνεχίζει τις μελέτες για την καλύτερη παρουσίαση των εκθεμάτων με αντίγραφα που έχουν στηθεί σε διάφορα επίπεδα. Μια Καρυάτιδα, στον πρώτο όροφο, μια αρχαϊκή Κόρη στον δεύτερο, μετόπες και λίθοι της ζωφόρου στον τρίτο δίνουν μια πρώτη γεύση της ολόφωτης και περίοπτης θέσης που θα πάρουν τα γλυπτά έτσι που να προκαλούν καθένα χωριστά μια μοναδική έκπληξη.

Από τα γυάλινα δάπεδα του ισογείου του μουσείου θα φαίνονται φωτισμένα τα αρχαιολογικά ευρήματα του Μακρυγιάννη. Για όσους φοβούνταν ότι το Νέο Μουσείο Ακρόπολης θα τα κατέστρεφε…

Ο πρόεδρος του ΟΑΝΜΑ έχει απόλυτη συναίσθηση ότι τα μουσεία απευθύνονται σε ευρύ κοινό, όχι μόνο στους μυημένους, γι’ αυτό επιμένει: «Πρέπει να μιλάμε στον κόσμο απλά και με σύγχρονες μεθόδους». Δεν αποκλείεται δίπλα στις λεζάντες των εκθεμάτων να προβάλλονται βίντεο των 30». Επίσης επιθυμεί επισκέπτες ακόμη και πριν από τα εγκαίνια του μουσείου. Τους θέλει συμμέτοχους στη διαδικασία τοποθέτησης των αυθεντικών γλυπτών αφού προηγουμένως θα έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας για κοινό και εκθέματα.

Οι διδακτικές και πρωτοποριακές αυτές επισκέψεις θα διαρκούν μια-δυο ώρες την ημέρα και θα συμβάλλουν στην καλύτερη προετοιμασία και προβολή του μουσείου. Γύρω στα Χριστούγεννα υπολογίζεται να αρχίσουν σιγά-σιγά οι διάφορες λειτουργίες του. Οσο για το καφενείο που έχει τύχει κριτικής καθώς έχει χωροθετηθεί πάνω από το στέγαστρο της εισόδου, σε ένα χώρο που προβάλλεται από την Ακρόπολη, ο κ. Παντερμαλής μάς είπε ότι ο επισκέπτης του Ιερού Βράχου δεν θα βλέπει τραπεζοκαθίσματα και ομπρέλες. Ο χώρος αυτός θα «στεγαστεί» με μια ανάλαφρη αισθητικά μεταλλική πέργκολα. Ετσι, οι θαμώνες του καφέ θα βλέπουν την Ακρόπολη αλλά δεν θα τους βλέπουν από αυτήν.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 24/09/2007


Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: