HELLENIC NEWS RADIO

Αρχική » ΑΡΧΙΚΗ » Η Πάρνηθα Δεν Υπάρχει Πια

Η Πάρνηθα Δεν Υπάρχει Πια


Έχουμε πένθος σήμερα.

 Μια απίστευτη καταχνιά έχει καλύψει όλη την Αθήνα. Μόρια στάχτης αιωρούνται παντού και επικάθονται στο έδαφος, σχηματίζοντας ένα μικρό άσπρο στρώμα. Μια έντονη μυρωδιά καμένου έχει απλωθεί σε όλη την πόλη και δυσκολεύει την αναπνοή. Η Πάρνηθα δεν υπάρχει πια θα ήθελα να κλάψω μα δεν μπορώ η σταχτή μου φράζει τα μάτια. Η καταστροφή του Δρυμού είναι ολοκληρωτική. Όταν η φωτιά ξεκίνησε προχθές από τα Δερβενοχώρια, οι πυροσβέστες επικεντρώθηκαν στην προστασία των κεντρικών πυλώνων της ΔΕΗ, που φέρνουν το ρεύμα από τη Βόρεια Ελλάδα στην πρωτεύουσα λες και άμα  έκοβαν το ρεύμα κάτι θα γινότανε, και όμως  θα γινότανε το έξεις : ΘΑ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΑΜΕ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ . Τυχόν καταστροφή τους θα άφηνε την Αθήνα χωρίς ρεύμα για μέρες και οι απώλειες σε ανθρώπους θα ήταν τρομακτικές. Έτσι όμως δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν τη φωτιά, η οποία πέρασε μέσα στο Δρυμό. Τα υπόλοιπα ανήκουν στην Ιστορία. Η φωτιά γρήγορα κατέκαψε όλο το πίσω μέρος του βουνού (τα δάση του οποίου ήταν δεκαπλάσια από αυτά που βλέπαμε από μπροστά) και μέσα σε ελάχιστο χρόνο πέρασε στα ανώτερα ελατοδάση, που καίγονται σαν σπίρτο, και έφτασε στην κορυφή. Τη χθεσινοβραδινή εικόνα ενός πύρινου μετώπου από άκρη σε άκρη στην κορυφογραμμή δε θα μπορέσω να την ξεχάσω ποτέ. Μέχρι τώρα γίνεται μάχη, για να σωθούν τα τελευταία δάση της μπροστινής (από Αθήνα) μεριάς, γεγονός είναι πάντως ότι πλέον δεν έχει μείνει τίποτα. Δε μπορώ να πιστέψω ότι ένα από τα ομορφότερα μέρη είναι πια παρελθόν. Την ίδια στιγμή που καταστρέφεται η Πάρνηθα καίγεται και όλη η υπόλοιπη χώρα. 200 εστίες φωτιάς υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα με μεγαλύτερες αυτές του Πηλίου και της Άγιας. Έχουμε πόλεμο σήμερα.Ποιος φταίει για όλα αυτά; Οι εμπρηστές και οι καταπατητές; Οι πολιτικοί και οι Αρχές; Ο Μπους; Η γιαγιά μου; ΟΛΟΙ; Κανείς; Τι μπορεί να κάνει κάποιον να προκαλεί μία τέτοια καταστροφή; Κάτι τελικά φταίει. Και είναι υποκρισία να ρίχνουμε όλο το φταίξιμο στα ανθρωπάκια που λέγονται εμπρηστές και απλώς εκτελούν διαταγές. Οι κοινωνίες μας γίνονται όλο και πιο ασύμβατες με τη φύση. Ο τελευταίος καύσωνας, στον οποίο οφείλονται πολλές από τις πυρκαγιές που είναι τώρα σε εξέλιξη, είναι ένα φαινόμενο που ήρθε για να μείνει στην Ελλάδα και οφείλεται στην κλιματική αλλαγή που προκαλείται παγκοσμίως. Η ασταμάτητη οικιστική ανάπτυξη, που καταστρέφει τα εναπομείναντα δάση της χώρας, προέρχεται από ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής που ενθαρρύνει αυτό το σύστημα, ένα τρόπο ζωής εχθρικό προς τη φύση και τον άνθρωπο. Η ευθύνη λοιπόν για το κάψιμο των δασών είναι συλλογική και έχει ως αιτία το σύστημα. Ανήκει πρώτα στις τοπικές κοινωνίες που δεν περιφρούρησαν τον τόπο τους. Και από εκεί μοιράζεται σε όλη την κοινωνία, που παραμένει απαθής. Προτείνουμε λοιπόν τα  εξής :Η ΔΕΗ να αναλάβει το κόστος δεντροφυτέψεις μέχρι η Πάρνηθα να γίνει όπως ήτανε και χωρίς να μπορούνε να μεταθέσουν το κόστος στον καταναλωτή ( μπορεί να γίνει με αναγκαστικό νόμο)Να απαγορέψουν την είσοδο στο δασός μετά τις 16:00
Να γίνει ρύθμιση στην νομοθεσία ώστε κάθε οικογένεια που θα αναδασώνει 10 δέντρα τη βδομάδα σε δασός που έχει καταστραφεί από φωτιά  να έχει φοροαπαλλαγές ή άλλα τέτοια κίνητρα.
Επίσης, όλα τα σχολεία να κάνουν εκδρομές  στα καμένα δάση για να μαθαίνουν τα παιδιά πως είναι ένα καμένο δάσος και πιες είναι η συνέπειες τέτοιων πράξεων.

Η αναστροφή της κατάστασης θα έρθει μόνο αν πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας. Η ανάγκη για αυτό γίνεται όλο και πιο επιτακτική.

————————————————————————————-

Έλα να πάμε στα καμένα, δε μας χωράει πια το σπίτι
Έρχονται δύσκολες ημέρες, μουντζουρωμένες σα δευτέρες
Έρχονται φλόγες απ’ τα δάση και μια φωτιά να μας δικάσει
Μέσα στο πύρινο της χνώτο, από τον έσχατο στον πρώτο                        Λ. Μαχεριστας


Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: