HELLENIC NEWS RADIO

Αρχική » ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ » ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΑΥΤΟ ΑΛΗΘΕΥΕΙ ΤΟΤΕ :

ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΑΥΤΟ ΑΛΗΘΕΥΕΙ ΤΟΤΕ :


ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΛΑΓΝΟΙ , ΟΙ ΔΟΛΙΟΦΘΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ   ΑΜΥΝΗΣ , ΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ, ΟΙ ΠΕΠΤΟΦΑΛΑΓΓΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΟΙ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ   ΚΕΝΤΡΩΝ  ΕΓΙΝΑΝ ΚΥΡΙΟΙ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΑΝ ΑΥΤΟ  ΑΛΗΘΕΥΕΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΔΟΣΙΑ .

ΑΝ ΑΥΤΟ ΑΛΗΘΕΥΕΙ ΤΟΤΕ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΣΕΙ ΤΑ ΛΟΓΙΚΑ ΜΑΣ!

ΟΤΑΝ ΠΡΙΝ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΧΑ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΡΩΣΣΙΑ ΚΑΙ ΤΡΑΒΗΞΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΙΑΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ ΕΝΑΣ ΡΩΣΣΟΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΔΙΩΤΗΣ ΜΟΥ ΤΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ. ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΔΙΝΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ  ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

ΑΝ ΑΥΤΟ ΑΛΗΘΕΥΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΘΑ ΗΤΟ  ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ  .

ΑΝ ΑΥΤΟ ΑΛΗΘΕΥΕΙ ΤΟΤΕ ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΡΕΛΛΑΘΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΧΕΙΡΙΑΖΟΜΑΣΤΕ Σ’ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΔΙΟΤΙ ΔΩΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ;

ΑΝ ΑΥΤΟ ΑΛΗΘΕΥΕΙ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ ΤΟ ΔΕΧΘΗΚΕ ΤΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΑΜΕΣΩΣ 

ΑΝ ΑΥΤΟ ΑΛΗΘΕΥΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΕΠΙΤΕΛΕΙΩΝ  ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΝΑ ΣΤΙΓΜΑΤΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΞΙΟΙ ΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΤΟΥΣ;

ΑΝ ΑΥΤΟ ΑΛΗΘΕΥΕΙ , ΩΣ ΠΟΥ ΘΑ ΦΘΑΣΕΙ ΑΥΤΗ Η «ΑΝΟΧΗ» ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ;

ΑΝ ΑΥΤΟ ΑΛΗΘΕΥΕΙ ΤΟΤΕ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΜΕ «ΟΙΚΟΣ ΑΝΟΧΗΣ» 

ΑΝ ΑΥΤΟ ΑΛΗΘΕΥΕΙ ΤΟΤΕ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΕΧΟΥΝ ΟΙ  ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ;

,<Θέλει Αρετήν και Τόλμη η Ελευθερία>(Ανδρέας Κάλβος)

ΑΜΦΙΚΤΥΩΝ 

—————————————————————————————————-

Σε τουρκική εταιρεία η δορυφορική φωτογράφιση της Ελλάδας…

Στο tomati.net διαβάσαμε την αναδημοσίευση του αποκαλυπτικού άρθρου της εφημερίδας Βήμα που υποστηρίζει πως η νέα διακυβέρνηση το έκανε και αυτό!!!

Η Ελλάδα στο μάτι του… Τούρκου Αδελφού

Σε τουρκική εταιρεία ανετέθη η δορυφορική φωτογράφιση της ελληνικής επικράτειας!!!

ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΩΒΑΙΟΣ

Η ανάθεση της δορυφορικής φωτογράφισης της ελληνικής επικράτειας σε τουρκική εταιρεία θα χαρακτηριζόταν κακόγουστο σενάριο ακόμη και στην περίπτωση ενός μέτριου θρίλερ κατασκοπείας. Παρά ταύτα, η αδιαμφισβήτητα… θετική πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων φαίνεται ότι έχει γεμίσει με τόση αισιοδοξία την κυβέρνηση της ΝΔ, ώστε να προχωρήσει στην κατακύρωση ενός τόσο σημαντικού έργου σε εταιρεία τουρκικών συμφερόντων και μάλιστα «με το αζημίωτο». Βάσει δύο διαγωνισμών που προκηρύχθηκαν στα μέσα του 2006 και στις αρχές του 2007, η ελληνική κυβέρνηση έχει παραχωρήσει τα δικαιώματα διαχείρισης των δορυφορικών εικόνων της ελληνικής επικράτειας στην τουρκική εταιρεία Inta Space Turk. Κάποιες μικρές «λεπτομέρειες» όμως έχουν προκαλέσει σημαντικές ενστάσεις, κάποιες από τις οποίες έχουν πάρει και τον δρόμο προς τα δικαστήρια.

περισσότερα για το θέμα μπορείτε να διαβάσετε εδώ καθώς και την ανανέωση που περιλαμβάνει σχόλια και πληροφορίες αρκετά εντυπωσιακές έως και στενάχωρες όσον αφορά το μέλλον της Ελλάδος και τις κινήσεις που γίνονται για την θωράκιση της ασφάλειας της!!!!

Εμείς από την μεριά μας, για να συμβάλουμε στο θέμα παραθέτουμε το παρακάτω κείμενο που είναι από την σελίδα της εταιρίας Τούρκικων συμφερόντων που με βάση το δημοσιεύμα ανέλαβε την δορυφορική φωτογράφιση της Ελλάδος!!! εδώ είναι η σελίδα της Τούρκικης εταιρίας.

Και εδώ είναι ένα κείμενο όσον αφορά τις δυνατότητες που έχουν…για την ασφάλεια!!

ΑΝΑΝΕΩΣΗ 28-6-07

Σε τουρκική εταιρεία η δορυφορική φωτογράφηση της Ελλάδας;

Published June 9th, 2007

Ακολουθεί άρθρο από το σημερινό “Βήμα”.

 

Ενημέρωση 10-6-2007: διαβάστε οπωσδήποτε την ανανέωση, μετά το τέλος του άρθρου και τα σχόλια.

 

 

Ενημέρωση 11-6-2007: καλωσορίζουμε τους επισκέπτες από τις βάσεις του Ναυτικού των ΗΠΑ στην Ευρώπη (παραφράζοντας τον Σαββόπουλο, σ’ ευχαριστώ, ω, Statcounter).

Date: 11th June 2007
Time: 15:19:34

VISITOR ANALYSIS

Host Name: eusbfw01.eu.navy.mil
IP Address: 205.66.116.162
ISP: Navy Network Information Center (nnic)

VISITOR SYSTEM SPECS

Browser: MSIE 6.0
Operating System: Windows XP
Javascript: Disabled

 

Ενημέρωση 15-6-2007: νέα στοιχεία που περιπλέκουν την υπόθεση.

 

Η Ελλάδα στο μάτι του… Τούρκου Αδελφού

Σε τουρκική εταιρεία ανετέθη η δορυφορική φωτογράφιση της ελληνικής επικράτειας

ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΩΒΑΙΟΣ

Η ανάθεση της δορυφορικής φωτογράφισης της ελληνικής επικράτειας σε τουρκική εταιρεία θα χαρακτηριζόταν κακόγουστο σενάριο ακόμη και στην περίπτωση ενός μέτριου θρίλερ κατασκοπείας. Παρά ταύτα, η αδιαμφισβήτητα… θετική πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων φαίνεται ότι έχει γεμίσει με τόση αισιοδοξία την κυβέρνηση της ΝΔ, ώστε να προχωρήσει στην κατακύρωση ενός τόσο σημαντικού έργου σε εταιρεία τουρκικών συμφερόντων και μάλιστα «με το αζημίωτο». Βάσει δύο διαγωνισμών που προκηρύχθηκαν στα μέσα του 2006 και στις αρχές του 2007, η ελληνική κυβέρνηση έχει παραχωρήσει τα δικαιώματα διαχείρισης των δορυφορικών εικόνων της ελληνικής επικράτειας στην τουρκική εταιρεία Inta Space Turk. Κάποιες μικρές «λεπτομέρειες» όμως έχουν προκαλέσει σημαντικές ενστάσεις, κάποιες από τις οποίες έχουν πάρει και τον δρόμο προς τα δικαστήρια.

Η εντυπωσιακά «καλόπιστη» αυτή πρωτοβουλία είναι γνωστή στους στρατιωτικούς κύκλους και συναντά έντονες αντιδράσεις από έλληνες αξιωματικούς και επιτελείς, οι οποίοι καλούνται να ισορροπήσουν μεταξύ υπεράσπισης εθνικών συμφερόντων, προστασίας κρατικών απορρήτων και κυνισμού της ελεύθερης οικονομίας. Ταυτοχρόνως όμως ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις φωτογραφίζονται σχεδόν επί καθημερινής βάσης, από έναν δορυφόρο τον οποίο διαχειρίζεται τουρκική εταιρεία.

Ενα από τα πλέον παράδοξα στοιχεία της υπόθεσης εντοπίζεται στο γεγονός ότι ο πρώτος από τους διαγωνισμούς για την ανάθεση του έργου προκηρύχθηκε για λογαριασμό στρατιωτικής υπηρεσίας και συγκεκριμένα της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού.

Τον Ιούνιο του 2006 η «Κοινωνία της Πληροφορίας» προκήρυξε τον διαγωνισμό με θέμα «Προμήθεια δορυφορικών εικόνων για την παραγωγή νέων προϊόντων για τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού». Ο προϋπολογισμός του έργου έφθανε το 1,5 εκατ. ευρώ και στις αρχές Νοεμβρίου του ίδιου έτους κατακυρώθηκε στην εταιρεία Space Consulting ΑΕ, με το ποσό της σχετικής σύμβασης να ανέρχεται σε περίπου 1,35 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Οι όροι του διαγωνισμού και η σύμβαση που υπεγράφη προέβλεπε τη λήψη δορυφορικών εικόνων βάσει εξαιρετικά εξειδικευμένων τεχνικών προδιαγραφών: ανάλυση εικόνας με ευκρίνεια ενός μέτρου στίς 25 μοίρες για ολόκληρη την επικράτεια. Με λίγα λόγια, όπως είναι σε θέση να διαβεβαιώσουν οι γνωρίζοντες την υπόθεση, οι προδιαγραφές αυτές συμπίπτουν απολύτως με τις δυνατότητες ενός και μόνο δορυφόρου, του Ikonos. Όπως προκύπτει, τον Ikonos διαχειρίζονται δύο εταιρείες: η τουρκική Inta Space Turk με έδρα την Αγκυρα και η European Space Imaging με έδρα το Μόναχο, με τις οποίες εν τέλει και υπεγράφησαν οι σχετικές συμβάσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τις επιλεγμένες αυτές προδιαγραφές (ανάλυση 1 μ. και σε συνδυασμό με τη χαμηλή τιμή ανά εικόνα, που ανέρχεται σε 7,5 ευρώ ανά τ. χλμ.) αποκλείστηκε για παράδειγμα από τον επίμαχο διαγωνισμό ο δορυφόρος Quickbird, που προσφέρει καλύτερες αναλύσεις εικόνων και τον οποίο διαχειρίζεται στην Ευρώπη ιταλική εταιρεία. Παρά ταύτα και παρ’ όλο που οι ελληνοϊταλικές σχέσεις είναι πολύ πιο αρμονικές απ’ ό,τι οι ελληνοτουρκικές κρίθηκε περισσότερο… συμφέρουσα η ανάθεση της δορυφορικής παρακολούθησης και φυσικά η καταβολή του σχετικού τιμήματος σε τουρκική εταιρεία.

Ο ρόλος της Inta Space είναι πιο σύνθετος απ’ όσο μπορεί να φανταστεί κανείς διαβάζοντας μόνο τα παραπάνω στοιχεία. Πρόκειται για εταιρεία η οποία δημιουργήθηκε πριν από περίπου έξι χρόνια, αφότου έκλεισε η Space Imaging Europe, η οποία έδρευε στην Αθήνα και διαχειριζόταν ως εκείνη την περίοδο τον Ikonos σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Η τουρκική εταιρεία θεωρείται ιδιωτική, όμως οι υπάρχουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι δημιουργήθηκε με την ενεργό υποστήριξη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι με βάση στοιχεία που χρησιμοποιεί η ίδια η εταιρεία για τη διαφήμισή της, πριν και κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ, η Inta Space Turk είχε φωτογραφίσει εκτάσεις στη μείζονα περιοχή της Μέσης Ανατολής, συνολικού εμβαδού που ξεπερνούσε τα 200.000 τ. χλμ.

Ετσι, οι τούρκοι ανώτατοι αξιωματικοί έχουν σήμερα κατά πάσα βεβαιότητα την πολυτέλεια να παρακολουθούν μέσω δορυφόρου τις ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ενώ από την ελληνική κυβέρνηση καταβάλλονται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό! Τη σχετική εντολή έχει δώσει η ίδια η ελληνική κυβέρνηση, χωρίς να είναι ως σήμερα απολύτως βέβαιο αν οι αρμόδιοι γνώριζαν τι έκαναν όταν υπέγραφαν τις σχετικές συμβάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική εταιρεία διαχείρισης των εικόνων του δορυφόρου έχει καλύψει ως σήμερα με φωτογραφίες τουλάχιστον το 25% του ελληνικού χερσαίου και θαλάσσιου χώρου, συμπεριλαμβανομένων των νησιών, του Έβρου και των μεγάλων αστικών κέντρων. Μεταξύ των εικόνων που διαθέτει ο δορυφόρος περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση, οι εγκαταστάσεις των ναυστάθμων της Σαλαμίνας και της Σούδας, καθώς και οι αεροπορικές βάσεις της Σκύρου, της Λήμνου και πολλές άλλες. Τα σημεία της επικράτειας που παρουσιάζουν μικρότερο «ενδιαφέρον», όπως η Ήπειρος, η Βοιωτία και η Δυτική Αττική, έχουν καλυφθεί φωτογραφικώς από τη γερμανική εταιρεία που διαχειρίζεται τον Ikonos.

Τα ευτράπελα όμως δεν σταματούν σε αυτή την περίπτωση. Στο τέλος του 2006 η εταιρεία Αγρογή ΑΕ, η οποία εμπίπτει στην εποπτική ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προκήρυξε νέο διεθνή διαγωνισμό, υπό τον τίτλο «Παροχή επεξεργασμένων ορθοφωτοχαρτών από δορυφορικές εικόνες». Ο προϋπολογισμός αυτού του έργου ανερχόταν σε 4 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ 19%. Στην πρώτη φάση αξιολόγησης των προσφορών από αρμόδια επιτροπή, προκρίθηκαν τέσσερις από τις έξι εταιρείες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, παρ’ όλο που οι τέσσερίς εξ αυτών δεν είχαν καν υποβάλλει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Η «γενναιοδωρία» της αρμόδιας επιτροπής βασίστηκε στο επιχείρημα περί διασφάλισης της διαφάνειας του διαγωνισμού. Μια εταιρεία προσέφυγε δικαστικώς κατά της πρώτης αυτής αξιολόγησης ζητώντας τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων.

Οπως έχει επισημανθεί και σε έγγραφα ενώπιον της Δικαιοσύνης, η σύνθεση της επιτροπής «αξιολόγησης, κατακύρωσης, παρακολούθησης και παραλαβής» του διαγωνισμού ήταν αντίθετη με τις προβλέψείς της νομοθεσίας. Ο λόγος που επισημαίνεται στις σχετικές προσφυγές είναι ότι στην επιτροπή μετείχαν μέλη του ΔΣ της Αγρογή ΑΕ, παρ’ όλο που σύμφωνα με τη σχετική διάταξη δεν μπορεί ένα πρόσωπο να έχει γνωμοδοτική ιδιότητα σε έναν διαγωνισμό και ταυτοχρόνως να αποφασίζει για τις γνωμοδοτήσεις του εαυτού του.

Κατά σύμπτωση και σε αυτόν τον διαγωνισμό προκρίνονται οι προδιαγραφές που συμπίπτουν με αυτές του δορυφόρου Ikonos, παρά το γεγονός ότι στη διαδικασία συμμετέχουν και τέσσερις ελληνικές εταιρείες. Έτσι, η τουρκική εταιρεία διαχείρισης των δορυφορικών εικόνων Inta Space Turk μπορεί να ελπίζει ότι θα βρεθεί στην εξαιρετικά ευχάριστη θέση να αποκτά πολύτιμα αρχεία δορυφορικών εικόνων από ολόκληρη την ελληνική επικράτεια για λογαριασμό δύο «πελατών». Στην ουσία όμως θα παρέχει μία και μοναδική υπηρεσία, την οποία θα πληρώνεται διπλά: αφενός βάσει του έργου της «Κοινωνίας της Πληροφορίας», αφετέρου βάσει του έργου της Αγρογή ΑΕ.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ

Ο δορυφόρος Ikonos τέθηκε σε τροχιά το 1999. Κινείται με ταχύτητα 26.000 χλμ. την ώρα (7 χλμ. ανά δευτερόλεπτο), σε ύψος 680 χλμ. από την επιφάνεια της Γης, και ζυγίζει 725 κιλά. Η Inta Space Turk διαχειρίζεται τις εικόνες από τον επίγειο σταθμό στην Άγκυρα και μεταξύ των υπηρεσιών που έχει εκτελέσει συγκαταλέγονται το Σύστημα Επίγειας Αναγνώρισης Δεμάτων της Πολωνίας και το Εθνικό Κτηματολόγιο του Αζερμπαϊτζάν. Όπως αναφέρουν τα στελέχη της εταιρείας, φιλοδοξία τους είναι να κατακτήσουν μια κυρίαρχη θέση στην περιοχή της Ευρασίας αρχικώς και της Κεντρικής Ασίας στη συνέχεια.

“To Βήμα”, Σάββατο 9 Ιουνίου 2007, σελ. Α4

Μου δημιουργήθηκε η εξής απορία: αν απευθυνθώ στην Inta Space Turk και ζητήσω δορυφορική φωτογράφηση της Τουρκίας, η έκταση της οποίας είναι περίπου εξαπλάσια από αυτή της Ελλάδας, με οκτώ (8) εκατομμύρια ευρώ καθαρίζω;

Κοψοχρονιά, δηλαδή. Όσα βούτηξαν οι άλλοι από το Πάντειο!

Θα τσοντάρει κανείς, για να πάμε στην Κόκκινη Μηλιά;

 

 

ΑΝΑΝΕΩΣΗ 10-6-2007

Υπάρχουν ορισμένες ενδιαφέρουσες “λεπτομέρειες”, οι οποίες φαίνεται πως “διέφυγαν” από το συντάκτη του άρθρου.

Η Ελλάδα, ως πλήρης εταίρος της ευρωπαϊκής κοινοπραξίας BOC (Besoins Opérationnels Communs), στην οποία συμμετέχουν ακόμη η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Γερμανία και το Βέλγιο, έχει πρόσβαση στις εικόνες του στρατιωτικού δορυφόρου Helios-2A, ο οποίος καλύπτει όλες τις περιοχές του άμεσου ενδιαφέροντός μας.

O Helios-2A εκτοξεύθηκε από το διαστημοδρόμιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, στη βάση Κουρού της Γαλλικής Γουϊάνας (βορειοανατολικά της Νότιας Αμερικής), το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2004 και τέθηκε μία ώρα μετά σε χαμηλή τροχιά, περίπου επτακόσια χιλιόμετρα από την επιφάνεια της γης. Η οπτική του ακρίβεια είναι τριάντα εκατοστά, ενώ είναι εξοπλισμένος με υπέρυθρα φίλτρα, για να χρησιμοποιείται και τη νύχτα. Έχει τη δυνατότητα λήψης εκατό φωτογραφιών την ημέρα, κατά τη διάρκεια της οποίας εκτελεί δεκαπέντε περιστροφές γύρω από τη Γη. Ο μέγιστος χρόνος ζωής του είναι πέντε έτη, γι’ αυτό θα αντικατασταθεί από τον Helios-2B το Δεκέμβριο του 2008.

Οι διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή της χώρας μας είχαν ξεκινήσει το 1998, όμως σταμάτησαν το 2001. Αυτό το χρονικό διάστημα, Υπουργός Εθνικής Άμυνας ήταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος αντικαταστάθηκε τον Οκτώβριο του 2001 από το Γιάννο Παπαντωνίου.

Μετά την αλλαγή κυβέρνησης, ο νέος Υπουργός Εθνικής Άμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, ζήτησε επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων. Τελικά, μετά την επίσκεψη της Υπουργού Άμυνας της Γαλλίας, η σχετική συμφωνία υπεγράφη την Παρασκευή 13 Απριλίου 2005. Η οικονομική συνεισφορά της χώρας μας είναι της τάξης του 2,5%, ενώ το κόστος συμμετοχής υπολογίζεται στα ογδόντα εκατομμύρια ευρώ, ως το 2015. H εγκατάσταση τερματικού σταθμού εδάφους, ώστε να παραλαμβάνεται και να αναλύεται οπτικό υλικό, πλησιάζει τα δεκαπέντε εκατομμύρια ευρώ (σημείωση: ο σχετικός διαγωνισμός, ακυρώθηκε!).

Και κάπου εδώ, φτάνουμε στο μεγάλο ερωτηματικό της υπόθεσης… Στις 15 Φεβρουαρίου 2006, έγινε ο πρώτος ανασχηματισμός της κυβέρνησης Καραμανλή και νέος Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ορίστηκε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Ως εκ θαύματος, τέσσερις μήνες μετά ακολουθεί η προκήρυξη της Κοινωνίας της Πληροφορίας ΑΕ, για λογαριασμό της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού!

Υπενθυμίζεται η επί Σπηλιωτόπουλου διαμαρτυρία της Κυβέρνησης (Δεκέμβριος 2005), για τις δορυφορικές εικόνες ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων που παρουσιάζονται μέσω του προγράμματος Google Earth, οι οποίες έχουν τριπλάσια ή καλύτερη ευκρίνεια από τις αντίστοιχες στην Τουρκία.

Επειδή με αυτά τα θέματα δεν παίζουν, νομίζω πως κάποιοι οφείλουν εξηγήσεις και να μας κουνήσουν το μανδήλιον.

 

 

ΑΝΑΝΕΩΣΗ 15-6-2007

Σε δημοσίευμα της 12ης Ιουνίου, το “Βήμα” καταγράφει αντίδραση της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα, μετά από σχετική γνωμοδότηση της Μονάδας Παρακολούθησης Συμβάσεων Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου. Παράλληλα, με επιστολή που δημοσιεύτηκε χτες, η Space Consulting (η ελληνική εταιρεία που ανέλαβε τελικά το έργο), υποστηρίζει πως η εντολή για φωτογράφηση και η μεταφόρτωση των δεδομένων, γίνονται από το σταθμό εδάφους της Space Imaging Europe στη Γερμανία.

H Space Imaging Europe, ελέγχεται από τη Space Imaging Middle East, που με τη σειρά της ελέγχεται από την αμερικανική GeoEye. Eν προκειμένω, στρατιωτικοί και πολιτικοί κύκλοι, εντοπίζουν το πρόβλημα στην πρόσβαση της Space Imaging Eurasia (Inta Spaceturk), στο αρχείο που δημιουργείται (όλες οι φωτογραφίες, από οποιοδήποτε εντολοδόχο σταθμό εδάφους, αποθηκεύονται αυτόματα σε κοινό αρχείο).

Στη διεύθυνση imagesearch.geoeye.com, μπορεί ο κάθε χρήστης να ψάξει για διάφορες “επικίνδυνες” τοποθεσίες (νησιά κοντά στα μικρασιατικά παράλια, μονάδες στη Βόρεια Ελλάδα κ.λπ.). Όπως ορθά επισημάνθηκε από τη Space Consulting, υπάρχουν φωτογραφίσεις εντός του 2007, με εντολή του σταθμού εδάφους στη Γερμανία. Όμως, το ενδιαφέρον στοιχείο είναι οι αρκετές εντολές από το σταθμό της Space Imaging Eurasia στην Τουρκία, κατά τα προηγούμενα έτη (2000-2006 -ο Ikonos εκτοξεύτηκε το 1999). Μάλιστα, κάποιες από αυτές, καλύπτουν περιοχές στις οποίες πρόσφατα είχαμε κάποια “προβληματάκια”, που εντέχνως αποσιωπήθηκαν από τα αθηναϊκά ΜΜΕ, αλλά όχι από τον τοπικό τύπο.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας είχε ήδη πρόσβαση στο στρατιωτικό δορυφόρο Helios-2Α, πριν αρχίσει η διαδικασία με τον Ikonos.

1 Response to “Σε τουρκική εταιρεία η δορυφορική φωτογράφηση της Ελλάδας;”


  1. 1 ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΑΥΤΟ ΑΛΗΘΕΥΕΙ ΤΟΤΕ : « HELLENIC NEWS RADIO Trackback on Jun 27th, 2007 at 8:23

Comments are currently closed.


Δευτέρα, 11 Ιούνιος 2007

Σε τουρκική εταιρεία η δορυφορική φωτογράφιση της Ελλάδας…

Στο tomati.net διαβάσαμε την αναδημοσίευση του αποκαλυπτικού άρθρου της εφημερίδας Βήμα που υποστηρίζει πως η νέα διακυβέρνηση το έκανε και αυτό!!!

Η Ελλάδα στο μάτι του… Τούρκου Αδελφού

Σε τουρκική εταιρεία ανετέθη η δορυφορική φωτογράφιση της ελληνικής επικράτειας!!!

ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΩΒΑΙΟΣ

Η ανάθεση της δορυφορικής φωτογράφισης της ελληνικής επικράτειας σε τουρκική εταιρεία θα χαρακτηριζόταν κακόγουστο σενάριο ακόμη και στην περίπτωση ενός μέτριου θρίλερ κατασκοπείας. Παρά ταύτα, η αδιαμφισβήτητα… θετική πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων φαίνεται ότι έχει γεμίσει με τόση αισιοδοξία την κυβέρνηση της ΝΔ, ώστε να προχωρήσει στην κατακύρωση ενός τόσο σημαντικού έργου σε εταιρεία τουρκικών συμφερόντων και μάλιστα «με το αζημίωτο». Βάσει δύο διαγωνισμών που προκηρύχθηκαν στα μέσα του 2006 και στις αρχές του 2007, η ελληνική κυβέρνηση έχει παραχωρήσει τα δικαιώματα διαχείρισης των δορυφορικών εικόνων της ελληνικής επικράτειας στην τουρκική εταιρεία Inta Space Turk. Κάποιες μικρές «λεπτομέρειες» όμως έχουν προκαλέσει σημαντικές ενστάσεις, κάποιες από τις οποίες έχουν πάρει και τον δρόμο προς τα δικαστήρια.

περισσότερα για το θέμα μπορείτε να διαβάσετε εδώ καθώς και την ανανέωση που περιλαμβάνει σχόλια και πληροφορίες αρκετά εντυπωσιακές έως και στενάχωρες όσον αφορά το μέλλον της Ελλάδος και τις κινήσεις που γίνονται για την θωράκιση της ασφάλειας της!!!!

Εμείς από την μεριά μας, για να συμβάλουμε στο θέμα παραθέτουμε το παρακάτω κείμενο που είναι από την σελίδα της εταιρίας Τούρκικων συμφερόντων που με βάση το δημοσιεύμα ανέλαβε την δορυφορική φωτογράφιση της Ελλάδος!!! εδώ είναι η σελίδα της Τούρκικης εταιρίας.

Και εδώ είναι ένα κείμενο όσον αφορά τις δυνατότητες που έχουν…για την ασφάλεια!!

APPLICATIONS Security
Satellite imagery provides extensive capabilities to security and military forces and intelligence agencies via IKONOS with a resolution of 1 meter and map coordinate accuracy of 1-meter RMSE, and via SPOT 5 with a resolution of 5 meters (2.5 meters with over sampling) and a coordinate accuracy of 15 meters (CE 90%). INTA SPACETURK provides defense and intelligence agencies with the most reliable, secure and fast geospatial intelligence services of the most sensitive region of the World.Defense applications include:

Image Intelligence
Installation classification
Indications and warning
Terrain analysis
Battlefield surveillance
Order of battle
Detection of Camouflage, Concealment and Deception
Target analysis

Damage assessments
Mission rehearsal and simulation
Monitoring of international agreements
Mapping and geodesy:Image maps and topographic maps up to 1:2,400 scale
Digital terrain models
Military planning system data
Near shore water depth (bathymetric) analysis up to 15 meters

Όπως καταλαβαίνετε δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα η Τούρκικη εταιρία έχει δυνατότητες να καταγράψει και φωτογραφίσει τα πάντα!!!!!

Απορία: αν είναι να τους τα δίνουμε όλα…είναι ανάγκη να τους πληρώνουμε κιόλας;

*** Υ.Σ Στην ίδια σελίδα υπάρχει και ο παραπάνω χάρτης!!!

σας κάνει κάτι εντύπωση όσον αφορά την Κύπρο;

greekalert

10 comments:

ΣΤΑ 6 ΜΕΤΡΑ είπε…
ΤΟ ΓΟΥΔΙ ΤΟ ΡΙΞΑΝΕ Η ΑΚΟΜΑ ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ;
11 Ιούνιος 2007 6:43 μμ  
oistros είπε…
Αν στην Τουρκία αναθέταν την φωτογράφιση της χώρας σε Ελληνική εταιρία θα γινόταν …της κακομοίρας…και με το δίκιο τους…
Εμείς είμαστε πιο προοδευτικοί…
δεν θέλουμε να τους κουράζουμε..
που να τρέχουν τώρα υπηρεσίες και άλλοι να φωτογραφίζουν…τους αναθέτουμε το έργο…και λύθηκαν όλα τα προβλήματα…
πως λέμε…εν οίδα…βρεγμένη σανίδα!
11 Ιούνιος 2007 7:07 μμ  
αρ είπε…
Ελπίζω να μην ευσταθεί η είδηση
11 Ιούνιος 2007 7:54 μμ  
peterpan είπε…
Φυσικά και ευσταθεί. Και το χειρότερο, είναι πως έχουμε ήδη πρόσβαση σε στρατιωτικό δορυφόρο, την οποία την αποκτήσαμε επί Σπηλιωτόπουλου, πριν τον διώξουν από το υπουργείο. Τα γράφει αναλυτικά το «μάτι» στο τέλος του κειμένου.
11 Ιούνιος 2007 9:16 μμ  
Ανώνυμο είπε…
Πριν αρκετο διαστημα ειχε πεσει στην αντιληψη μου οτι η ΙΚΟΝΟΣ
α) δεν ειναι αμερικανικη
β) δεν ειναι ελληνικη
και τελος, λιγο αργοτερο απο τυχη
οτι ειναι τουρκικη!
Θεωρησα οτι αυτο θα ηταν εν γνωσει φυσικα των δικων μας υπηρεσιων κι οτι μια και αποκτησαμε σε συνεργασια με την Κυπρο τον δικο μας δορυφορο, δεν θα υπηρχε περιπτωση να αποκτησουμε κανενος ειδους σχεση με την ΙΚΟΝΟΣ.Απ΄οτι βλεπω, διαψευσθηκα!!
Εξακολουθει ομως η αχλαδα να την εχει πισω την ουρα. Το ΥΠΕΞ καλα θα κανει να μας πεισει το ταχυτερο δυνατον οτι εχει ελληνες ως εργαζομενους! ΥΠΕΞ και ΥΠΕΣ ειστε
υπο επιτηρηση!
12 Ιούνιος 2007 5:01 πμ  
vetdino είπε…
έλα παναγία μου!! καλά και τα μαμημένα τα ΜΜΕ το έχουν κάνει γαργάρα??? έλεος!!
13 Ιούνιος 2007 4:37 μμ  
Ανώνυμο είπε…
αν χτυπήσεις στο google
inta space turk διαγωνισμος
θα δεις πως υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις που δυστυχώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα σιωπής!
13 Ιούνιος 2007 7:08 μμ  
Ανώνυμο είπε…
Δεν ειναι και τοσο βεβαιο οτι δεν ειναι αμερικανικη η ικονοσ. Μαλιστα η κοινη λογικη υποδεικνυει οτι δεν μπορει να ΜΗΝ ειναι.Οι μογγολοι τουρκοι ειχαν επανειλημμενα χρησιμοποιησει γερμανους στρατιωτικους συμβουλους και τεχνικους στο παρελθον σε στρατιωτικες συρραξεις εναντιον μας. Σημερα οι κατα βαση γερμανικης καταγωγης αμερικανοι συμμοριτες εξακολουθουν να παιζουν τεχνολογικα – στρατιωτικα παιχνιδια σε διαφορες αλανες. Δεν εχουν αλλη πηγη ευχαριστησης απο το να αναμειγνυονται εκει οπου υπαρχουν καθυστερημενοι ινδιανοι.
14 Ιούνιος 2007 2:03 μμ  
Ανώνυμο είπε…
Ρε παιδιά ο καθένας μας μπορεί να αγοράσει IKONOS εικόνες από 7 δολάρια το τετραγωνικό χιλιόμετρο και ανάλογα με τις προδιαγραφές, το μέρος που φωτογραφίζεται και τον διανομέα η τιμή εκτοξεύεται, αλλά ο δορυφόρος είναι Αμερικάνικος. Όχι Τούρκικος!
Διάβασα στο άρθρο του Άγγελου Κωβαίου και λέει κάπου ότι οι όροι του διαγωνισμού προβλέπουν ανάλυση εικόνας με ευκρίνεια ενός μέτρου στις 25 μοίρες και ότι οι προδιαγραφές αυτές συμπίπτουν απολύτως με τις δυνατότητες ενός και μόνο δορυφόρου, του Ikonos. Μα η αλήθεια είναι πως συμπίπτουν και με τον OrbView-3 όπου και οι δύο ανήκουν στην GeoEye που είναι Αμερικάνικη εταιρία. Λες και μας χαλάει να έχουμε εικόνες από το σύστημα (δορυφόρο) QuickBird με ένα μέτρο πάλι spatial resolution στο ναδίρ από την DigitalGlobe που είναι κι αυτή Αμερικάνικη ή από την Ιταλική Eurimage που είναι ο master reseller εικόνων QuickBird στην Ευρώπη. Όλοι οι resellers διανέμουν εικόνες από όλους τους δορυφόρους. Επειδή όμως οι διανομείς και οι χρήστες έγιναν πάρα πολλοί σε όλο τον κόσμο και επειδή οι δορυφόροι είναι λίγοι με αυτά τα χαρακτηριστικά, η ύπαρξη επίγειων σταθμών κοντά στην περιοχή της λήψης διευκολύνει το άδειασμα των σκληρών δίσκων του δορυφόρου ώστε να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια στις γειτονικές χώρες απ’ όπου περνάει (έρχεται από τα βόρεια και κάτι ψιλά βορειοανατολικά και ύστερα από 11 μέρες περνάει από το ίδιο σημείο… ο IKONOS). Αυτοί οι τρεις δορυφόροι υψηλής ανάλυσης είναι εμπορικοί δορυφόροι και μπορούν να διαχειριστούν από οπουδήποτε στον πλανήτη. Όμως κάποιοι διανομείς έγιναν και διαχειριστές για όταν ο δορυφόρος περνάει πάνω από την ευρύτερη περιοχή όπου εδράζουν. Τώρα θα μου πείτε γιατί η έκλεισε η Space Imaging Europe στην Ελλάδα και άνοιξε η Inta Space Turk με έδρα την Άγκυρα; Πολύ απλά γιατί αυξήθηκε το ενδιαφέρον των Αμερικανών για τα νοτιοανατολικά της Τουρκίας. Πολλά δεδομένα βλέπετε από τον Αμερικάνικο εμπορικό δορυφόρο.
Μακροχρόνια μας συμφέρει να έχουμε δικιά μας αντίστοιχη εταιρεία.
Προσωπικά και επί του παρόντος για την ανάθεση της φωτογράφησης της Ελληνικής επικράτειας είμαι υπέρ της Ιταλικής Eurimage με τον δορυφόρο Quickbird που έχει καλύτερη ανάλυση, μεγαλύτερη χωρητικότητα δεδομένων, ενώ την ίδια μέρα που σαρώνει τμήματα της Ελλάδας σαρώνει και της Ιταλίας στέλνοντας τα δεδομένα εκεί κι έπειτα να τα χρησιμοποιούμε εμείς. Επιπλέον δεν κινδυνεύει η ακεραιότητα της πιστότητας της Ελληνικής φωτογραφημένης επικράτειας. Δεν είναι απίθανο οι μπουνταλάδες να μας δώσουν παραλλαγμένες εικόνες από στρατηγικά σημεία. Επιπλέων παίζει και θέμα εθνικής ασφάλειας έστω κι αν στο Google Earth υπάρχουν εικόνες υψηλής ανάλυσης στα σύνορά μας.
Αν λοιπόν γουστάρουν IKONOS εικόνες τα παλικάρια στην Γ.Υ.Σ. καλά θα κάνει η κυβέρνησή μας να αγοράσει τα απαραίτητα δικαιώματα από την GeoEye και να δημιουργήσει μια εταιρία διανομέα και διαχειριστή του IKONOS για όταν περνάει πάνω από την Ελλάδα. Άμα θέλει μεσάζοντες, τότε να τις αγοράζει από την European Space Imaging (EUSI) από το Μόναχο και όχι από την Τούρκικη εταιρία με το γελοίο όνομα. Τώρα αν η σύμβαση προβλέπει παροχή κι άλλων υπηρεσίων πέρα από radiometric, geometric correction and orthorectification που ήδη κάνει η GeoEye καλύτερα από όλους και με τις χαμηλότερες τιμές, δεν ξέρω, αλλά classification, interpretation, mapping και πάσης φύσεως ανάλυση μπορούμε να τα κάνουμε κι εμείς και με το παραπάνω.
Τα defense applications, mapping και geodesy που αναφέρει η σελίδα της τούρκικης εταιρίας ακούγονται φοβερά αλλά είναι πανεύκολες εφαρμογές με ακριβά παιχνιδάκια που μπορούμε να τα κάνουμε καλύτερα από τους μπουνταλάδες αρκεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση διαφορετική πολιτική! Έχουμε άξιους επιστήμονες για αυτές τις δουλειές…Ολλανδός
17 Ιούνιος 2007 10:29 μμ  
Ανώνυμο είπε…
Έχουν γίνει δύο ανανεώσεις στο άρθρο από το «ΜΑΤΙ» (λόγω νέων στοιχείων). Δείτε τις στο τέλος του κειμένου, για να αποκτήσετε καλύτερη εικόνα. Είναι λίγο μπερδεμένο το πράγμα.
21 Ιούνιος 2007 4:37 μμ  

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

beatbox.gr

beatboxradio.eu

peraapotomytho.com

mobiletravels.gr

newsinfo.gr

hellenicnews.eu

paliageitonia.wordpress.com

Αρέσει σε %d bloggers: